Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Maandag 29 april 2019

Spreker: Gilad Nezer

Onderwerp: Een reis in de Joodse muziektraditie. Met zang en pianospel.

Aanvang: 20:00

De wondere wereld van de Joodse muziek

Gilad Nezer-Blanckenburg is chazzan van de Liberaal Joodse Gemeente van Amsterdam

Met zang en pianospel neemt Gilad je mee in de joodse muziektraditie van vertrouwde en geliefde gezangen in de West-Europese joodse (Asjkenazische) traditie, maar ook luisteren wij naar mooie Israëlische liederen die worden gebruikt om ‘muzikale verbinding’ te creëren. Deze combinatie zorgt dat u een aantal hoogtepunten beleeft van de joodse eredienst, zoals deze door de generaties heen zijn ontwikkeld. In deze eredienst speelt de chazan een belangrijke rol.

In de laatste eeuwen is de muzikale component in de joodse eredienst uitgebreid: orgelbegeleiding en chorus zijn toegevoegd. Niettemin blijft het joodse gebed een dialoog tussen de mens en zijn schepper, een meditatief moment. De gebedsteksten worden meestal voorgedragen in de oorspronkelijke Hebreeuwse taal. De muziek wordt vaak gebruikt om de tekstbeleving een andere dimensie te geven.

 

Gilad Nezer (geboren in Israël, 1973) studeerde af aan het Conservatorium van Den Haag waar hij zijn master-diploma operazang behaalde. Sinds 2004 is hij regulier lid van het Nederlands Kamerkoor en sinds 2005 voorzanger van de Liberaal Joodse Gemeente te Amsterdam.

 Er zijn nog geen reacties. Bent u de eerste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *