Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Maandag 23 september 2019

Spreker: mw. Hanna Luden

Aanvang: 20:00

Israël na de verkiezingen

 

Op 17 september jl. zijn de Israëlische kiezers weer naar de stembus gegaan, vijf maanden (precies: 23 weken) na de verkiezingen van 9 April jl. Omdat er toen geen coalitievorming mogelijk bleek, hebben 74 van de totaal 120 Knesset-leden eind mei voor nieuwe verkiezingen gestemd. Dit is niet eerder voorgekomen in Israël. De regering is al sinds eind december 2018 demissionair en toen zijn (vervroegde) verkiezingen uitgeschreven.

Israël kent, net als Nederland, directe verkiezingen en heeft, net als ons land, ook veel partijen. De huidige (nu demissionaire) Knesset telt 11 fracties, die samen 18 politieke partijen vertegenwoordigen.

In de lezing van deze avond, die een week na de verkiezingen in Israël plaatsvindt, zal CIDI-directeur Hanna Luden de campagneperiode en de uitslag van de verkiezingen bespreken. Wat zijn volgens haar de mogelijkheden voor het vormen van een nieuwe coalitie die gebaseerd is op een meerderheid binnen de Knesset. Natuurlijk zal Hanna het ook hebben over de gevolgen daarvan.

 

Hanna Luden is directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël. Zij is geboren en getogen in Israel waar ze Informatica studeerde aan de Technion in Haifa. Ze woont sinds 1987 in Nederland en heeft verschillende functies in het bedrijfsleven bekleed voordat ze in September 2015 bij CIDI kwam werken. Ook is Luden bestuurslid van de Stichting Jiddisj. Eerder was ze voorzitter van het Genootschap Nederland Israël.Er zijn nog geen reacties. Bent u de eerste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *