Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Zondag 19 november 2017

Spreker: mevrouw Fajga Szmulewicz

Aanvang: 20:00

Sjolem Aleichum (1859 – 1916)

‘Sjolem aleichem’, vrede zij met u, is de klassieke Jiddisje begroeting met het al even klassieke antwoord: ‘Aleichem sjolem.’ Vast niet toevallig is het de schrijversnaam van Sjolem Rabinowitz. Hij is er wereldberoemd mee geworden. Geboren in 1859 in het Russische sjtetl Voronko, begraven in 1916 in New York. Volgens ooggetuigen werd hij op die laatste tocht begeleid door meer dan 100.000 mensen. Dankzij de vele vertalingen kon iedereen genieten van Menachem Mendel, de loeftmentsj; Motl, de zoon van de voorzanger; Tevje, de melkboer en al die andere kleine krabbelaars in zijn verhalen en romans. Een eeuw na zijn dood zijn al die figuren nog springlevend. Hierover en over nog veel meer gaat Fajga deze avond vertellen.

Fajga Szmulewicz:”Voorlezen is de rode draad in mijn leven. Mijn broertje, als we op zondagochtend nog geen herrie mochten maken. De klas, die ik als kwekeling op geen andere manier even rustig kon krijgen. Luisteraars van KRO-schoolradio, naar de fragmenten in mijn kinderboekenprogramma’s. Volwassenen, tijdens een literaire wandeling door de Amsterdamse Jodenbuurt als rondleider voor het Joods Historisch Museum. Voorlezen is wat ik doe.”

 

Acht grote Nederlandse theaters bundelen komend theaterseizoen hun krachten als Stichting Theater-alliantie en brengen vanaf oktober 2017 gezamenlijk dé musicalklassieker, die in de wereld van nu opnieuw actueel is: Fiddler on the Roof en die wij kennen als Anatevka, Het verhaal van Tevye en zijn dochters uit 1894 van de Russisch-joodse schrijver S. Alejchem.

 Er zijn nog geen reacties. Bent u de eerste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *