Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Zondag 17 november 2019

Spreker: de heer Jacob de Leeuwe

Aanvang: 20:00

‘Tora en Talmoed, hun relatie tot de wereld’

De Bijbel is in het Hebreeuws geschreven; de Talmoed is een weerslag van het gesprek tussen wat God nu eigenlijk bedoelt en de mens die hier over nadenkt en hierover met Hem in discussie gaat. Deze uitleg en discussies over de Thora zijn door de generaties doorgegeven en geboekstaafd in de Talmoed. Helaas zijn mensen de Thora te letterlijk gaan nemen, uitmondend in starheid van (ver)taal(ing) en begrip. Dat is juist niet de bedoeling. De Thora vormt de handleiding voor het gesprek met God en overbrugt ruimte en tijd.

Onderwerpen die deze avond aan de orde komen zijn: de schepping van de letters en het woord; de mystieke kracht van de Hebreeuwse letters; enkele verhalen uit de Talmoed; het verborgen Licht; Mens en Thora als drager hiervan en de Liefde tussen de mensen om de wereld te helen: Tikkoen Olam.

Jacob de Leeuwe (1950) stamt af van de Maharal van Praag, rabbi Jehoeda Löwe, een directe afstammeling van koning David. Hij heeft de traditie die zijn ouders hem mee hebben gegeven uitgedragen in Nederland en Israël, waar hij nu woont. Hij vertaalt en verklaart de Talmoed in het Nederlands en geeft lezingen en is reizend leraar o.a. aan het rabbijnenseminarie.

Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Ambon Bolle


Reacties

 • I. van ‘t Hoff schreef:

  Waar wordt deze avond gehouden? In het Kompas staat bovenaan Scheldelaan 1 vermeld, onderaan gebouw De Rank, Dubbelsteynlaan West 70 in Dordrecht

 • Cora Groeneveld - Lagendijk schreef:

  LS
  Mag ik svp weten op welk adres deze lezing wordt gegeven?
  Vrgr C Groeneveld

 • Jaacov Noorland schreef:

  Een geweldig initiatief omdat er ook op dit moment zoveel spook verhalen zijn ontstaan omtrent de Talmud. Het zou een gevaarlijk boek zijn waar mensen ver weg van moeten blijven, het tegendeel is echter waar. Maar doordat er een gebrek aan kennis is en men niet weet hoe men hier met dit boek moet omgaan komen deze misverstanden juist aan het licht met een verkeerde insteek.


U kunt reageren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *