Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Maandag 18 november 2019

Spreker: de heer Jacob de Leeuwe

Aanvang: 20:00

‘Tora en Talmoed, hun relatie tot de wereld’

De Bijbel is in het Hebreeuws geschreven; de Talmoed is een weerslag van het gesprek tussen wat God nu eigenlijk bedoelt en de mens die hier over nadenkt en hierover met Hem in discussie gaat. Deze uitleg en discussies over de Thora zijn door de generaties doorgegeven en geboekstaafd in de Talmoed. Helaas zijn mensen de Thora te letterlijk gaan nemen, uitmondend in starheid van (ver)taal(ing) en begrip. Dat is juist niet de bedoeling. De Thora vormt de handleiding voor het gesprek met God en overbrugt ruimte en tijd.

Onderwerpen die deze avond aan de orde komen zijn: de schepping van de letters en het woord; de mystieke kracht van de Hebreeuwse letters; enkele verhalen uit de Talmoed; het verborgen Licht; Mens en Thora als drager hiervan en de Liefde tussen de mensen om de wereld te helen: Tikkoen Olam.

Jacob de Leeuwe (1950) stamt af van de Maharal van Praag, rabbi Jehoeda Löwe, een directe afstammeling van koning David. Hij heeft de traditie die zijn ouders hem mee hebben gegeven uitgedragen in Nederland en Israël, waar hij nu woont. Hij vertaalt en verklaart de Talmoed in het Nederlands en geeft lezingen en is reizend leraar o.a. aan het rabbijnenseminarie.

Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Lex Bolle
Foto gemaakt door Ambon Bolle


Er zijn nog geen reacties. Bent u de eerste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *