Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Maandag 29 november 2021

Spreker: prof. dr. Bart Wallet

Aanvang: 20:00

‘Tussen Athene en Jeruzalem: Chanoeka en de dynamiek van de Joodse geschiedenis’

Het ‘joodse lichtjesfeest’ wordt het vaak genoemd: Chanoeka. Maar wat is het verhaal achter dit acht dagen durende joodse feest? En in hoeverre klopt het gangbare verhaal met de historische achtergronden? Tijdens deze lezing gaan we aan de hand van Chanoeka op zoek naar de dynamiek van de Joodse geschiedenis. De spannende relatie tussen jodendom en hellenisme zorgde enerzijds voor felle confrontaties en anderzijds voor diepgaande beïnvloeding. In de moderne tijd kreeg Chanoeka bovendien hele nieuwe betekenissen, waarbij zionisme en de Staat Israël een grote rol speelden. Maar nooit verdwenen de hellenistische Grieken helemaal uit beeld.

Op deze bijzondere avond zullen uiteraard ook Chanoeka bollen worden geserveerd en dat alles in aanwezigheid van een grote negenarmige Chanoekia.

Prof. dr. Bart Wallet (1977) is recent benoemd tot hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam en universitair docent cultuur- en religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit. Daarnaast doceert hij aan het Levisson Instituut en het Joods Educatief Centrum Crescas. Hij is gespecialiseerd in Joodse geschiedenis en publiceerde over Nederlands-Joodse geschiedenis, vroegmodern Jiddisch en de geschiedenis van antisemitisme.

Bron: jonet.nl
Beeld: scargirl


Er zijn nog geen reacties. Bent u de eerste?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *