Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Maandag 04 maart 2019

Spreker: dr. Piet J. van Midden

Onderwerp: Politiek en religieus gezien het meest ontvlambare stukje op aarde

Aanvang: 20:00

De historie van de Tempelberg

‘De goden wisselen, de plaatsen blijven’.

Dat geldt zeker voor het tempelplein, het gevoeligste stukje grond op aarde. In de Kanaänitische periode was er al een heiligdom, voortgezet in een heiligdom van David. Salomo bouwt er een tempel. Na de verwoesting in 587 v. C. pakt Zerubbabel de bouw van een tempel opnieuw op. In het jaar 168 v. C. wordt de tempel ontwijd door de inrichting voor de Hemelba’al. Gevolg is de strijd van de Makkabeeën. De tweede tempel wordt verder uitgebouwd door Herodes de Grote waarbij een bouwtechnisch probleem ontstaat omdat het vloeroppervlak te klein blijkt. Er worden steunmuren aangelegd waar de ‘’Klaagmuur’’ nog een deel van is. In het jaar 70 AD (Tisha be’Aw) volgt tenslotte de definitieve verwoesting. In 638 worden de Dome of the Rock en de Al-Aqsa moskee hier gebouwd.

Een avond over het politiek en religieus gezien meest ontvlambare stukje op aarde. Wat is er aan de hand en hoe kan dat ministukje grond voor zoveel problemen zorgen?

 

Dr. Piet van Midden doceert Hebreeuws binnen het instituut LUCE van Tilburg University, reist jaarlijks enige keren in de regio rond en schreef er verschillende boeken over. Hij is voorzitter van het OJEC, het Overlegorgaan van Joden en Christenen.



Er zijn nog geen reacties. Bent u de eerste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *