Genootschap Nederland Israel

Afdeling Drechtsteden

Maandag 15 januari 2024

Spreker: drs. Ruud Bartlema

Aanvang: 20:00

Het vuur van de mystieke vervoering: over de Joodse mystiek van de Baälsjem

Ruud Bartlema, beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek, vertelt aan de hand van beelden van zijn schilderijen bij Martin Buber’s ‘De legende van de Baälsjem’ over de betekenis van het Chassidisme als mystieke beweging binnen het Jodendom van de afgelopen drie eeuwen.  Juist waar de mystiek een eigen verbinding en communicatie van de individuele mens met zijn of haar oorsprong, ‘het goddelijke’, ervaart.  Daarbij, los van welke instantie of instituut ook, spreekt het Chassidisme heel veel moderne mensen aan.  ‘God is in alles en overal tegenwoordig’, laat Martin Buber de stichter van het Chassidisme, de Baälsjem Tov, zeggen.  Het woord Chassied betekent ‘bevlogene’.  Deze avond licht Ruud dit interessante onderwerp verder toe.

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944) opgeleid o.a. door Maarten Krabbé, aan één van de Vrije Academie’s in Amsterdam.  Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met een grote interesse voor Judaïca en Joodse mystiek.  Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme.  Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden.  Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en Buber’s Chassidische vertellingen.  Daarnaast is ook het werk van Marc Chagall van grote invloed op hem geweest.

Tekening door Ruud Bartlema over het afscheid van de vader van de jonge Israél Ben Eleazar, waarbij vader hem zijn zegen geeft.
Tekening door Ruud Bartlema van de terugkeer van de Baalsjem naar zijn geboorte stad.
Drs. Ruud Bartlema.
Foto: Peter Bakker.


Reacties

 • Hvanderzwaag@hotmail.com schreef:

  Goedemorgen,

  Door het zien van de Verwondering zijn wij geraakt door de zienswijze van drs Bartlema.

  Kunnen wij de lezing bijwonen? Moet je dan lid worden van de vereniging of kun je ook alleen voor deze lezing een ticket kopen?

  Met vriendelijke groet
  Henriëtte van der Zwaag

  • Maarten Heijkoop schreef:

   Mw. V.d. Zwaag,
   Lid worden juichen we van harte toe. U kunt zich aanmelden bij de secretaris, Jaap v.d. Lagemaat: pr@gni-drechtsteden.nl.
   Maar het lidmaatschap is niet verplicht om naar onze activiteiten te komen. Tijdens de avond hebben we bij de deur een mandje staan. Een bijdrage wordt ook gewaardeerd. Daarmee kunnen we goede sprekers en andere kunstenaars blijven uitnodigen.
   Hartelijk welkom op de lezing van de heer Bartlema op 15 januari.
   Met vr.gr., Maarten Heijkoop – GNI Drechtsteden


U kunt reageren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *